Nu de krokusvakantie in het vooruitzicht ligt, komen ook de eerste vragen rond studiekeuze weer boven. Misschien moet je kind in september de overstap maken van lager onderwijs naar secundair onderwijs of hij/zij rondt het laatste jaar secundair onderwijs af en wilt gaan voortstuderen. Het zorgt in ieder geval dikwijls voor een portie stress en twijfel. Het doet jou en je kind immers stilstaan bij de toekomst, een gegeven waarover niemand zekerheden kan uiten.
Hoe maak je een goede keuze? Het lijkt een simpele vraag, maar er is helemaal geen eenvoudig antwoord. Tegenwoordig wordt er in de maatschappij ook veel meer belang gehecht aan een doordachte studie- en schoolkeuze. Vroeger ging je gewoon naar de school die het makkelijkst bereikbaar was en je volgde de studierichting die je ouders wilden. Deze tendens is gelukkig in positieve zin gekeerd! Waar hou je als ouder allemaal rekening mee dan?
Begin zeker op tijd info in te winnen, hoe meer informatie, hoe beter. De mogelijkheden om je over studierichtingen te informeren zijn groot: via de huidige school, via het CLB, surfen op het web, folders in de brievenbus … Door deze overvloed zie je soms door de bomen het bos niet meer. De schoolkeuze van je kind hangt hiermee dikwijls samen, elke school kan immers zelf kiezen welke studierichtingen aangeboden worden en op welke manier. Ga dus zeker een kijkje nemen op een infomoment op school en probeer iemand aan te spreken met je specifieke vragen. Als het niet op school zelf kan, is het misschien wel online of via telefoon mogelijk.
Kijk breed naar je kind: ‘Wat zijn zijn/haar talenten? Hoe gedraagt je tiener zich thuis en op school? Welke houding neemt hij/zij aan tegenover school? Hou ook rekening met de schoolresultaten en eventuele ondersteuning die er al gebeurt.’ Allemaal zaken waar je als ouder zelf al aan gedacht hebt natuurlijk. Maar de volgende heb je misschien wel uit het oog verloren: ‘Wat zijn de dromen van je kind?’
Dat brengt me naadloos bij de communicatie met je puber. Telkens opnieuw blijft dit punt terugkomen, ga in gesprek met elkaar en leg die verbinding. Het is niet omdat jij wilt dat je zoon dokter wordt dat hij hier ook over droomt. Voor de meeste jongeren is een concreet beroep nog veel te veraf. Zoek een evenwicht tussen interesses, motivatie, competenties en dromen. En doe dit in ieder geval samen met je oogappel.
Laat je bijstaan in deze zoektocht door leerkrachten, vrienden, familie … of een studiecoach? Belangrijk is dat je de tijd neemt om het hele plaatje te bekijken en je kind goed te leren kennen. Uiteindelijk zullen jij en vooral je kind klaar zijn om je keuze gefundeerd te maken!
Commentaires